Ödeshög − spår efter en järnåldersboplats

I Ödeshög är vi nu en bit in i fältarbetets andra och sista vecka. Spår från 1600-talets kyrkby har vi ännu inte med säkerhet kunnat påvisa. Över huvud taget har lämningar efter medeltida eller tidigmodern bebyggelse, såsom grunder, fundament och annat, lyst med sin frånvaro. Över stora delar av ytan breder ett förhållandevis ungt odlingslager ut sig. Det verkar i sina övre delar vara från tiden efter laga skifte, som här genomfördes 1840, men det är förvånansvärt fyndfattigt och bedömningen är ännu något osäker.

Fredric dokumenterar en långprofil. Foto: Mattias Johansson.

 På platsen där vi väntade oss lämningar från Brännegårdens gårdstomt på 1600-talet har vi nu istället spår efter en äldre boplats med härdar, stolpar och gropar. Här har vi bland annat en långsmal härd av ovanlig typ, som kan ha haft någon funktion som värmekälla. Igår påträffade vi också en bit svartgods med en datering till järnåldern.

Eftersom detta är en förundersökning gräver vi bara bort ett urval av de framkomna lämningarna. Vi samlar nu in jord- och kolprov som senare analyseras för att för vi ska kunna datera och bättre förstå deras innehåll.

Nyss framgrävda härdar och stolphål, däribland den avlånga härden av ovanlig typ. Foto: Mattias Johansson.

Oskar håller fram ett litet fragment järnålderskeramik. Foto: Mattias Johansson.

Föregående
Föregående

Panelsamtal om den gyllene freden 1721 − Slagfältsmuseet HAMN

Nästa
Nästa

Arkeologidagen 2022 − Slagfältsmuseet HAMN