Arkeologi

Stiftelsen Kulturmiljövård arbetar med uppdragsverksamhet inom arkeologi. Vi utför alla typer av uppdrag. Våra arkeologer har bred kompetens och lång erfarenhet av undersökningar från stenålder till modern tid. Samtliga delar av den arkeologiska fältprocessen föregås av beslut från Länsstyrelsen. Stiftelsen Kulturmiljövård arbetar alltid i enlighet med Kulturmiljölagen.

Vi erbjuder även tjänster inom osteologi och, sedan 2022, skogsantikvarisk konsult.

Våra arkeologiska tjänster

  • Arkeologisk utredning

    Arkeologisk utredning

    Syftet med en arkeologisk utredning är att ta reda på om det finns fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar inom ett område. I det första första steget genomförs en arkivstudie där historiska kartor och skriftligt källmaterial studeras samt geologiska/topografiska kartor och GIS-baserade landskapsanalyser. Därefter görs en terränginventering av det aktuella området. Tidigare registrerade lämningar kontrolleras och nyfunna dokumenteras. I ett andra skede kan begränsade provgrävningar behöva göras, antingen för hand eller med grävmaskin, för att avgöra om det finns fornlämningar dolda under markytan.

    Oftast krävs det en arkeologisk utredning om ett större byggprojekt planeras. Att i god tid ta på reda om fornlämningar berörs underlättar planeringen av projektet och undviker överraskningar i ett senare skede.

    Stiftelsen Kulturmiljövård arbetar även med olika typer av tidiga planeringsunderlag som landskapsanalyser, inventeringar och arkivstudier som kan anpassas efter projektets förutsättningar.

  • Arkeologisk förundersökning

    Arkeologisk förundersökning

    En arkeologisk förundersökning avser att skapa ett underlag inför ett ingrepp i en fornlämning. Detta görs oftast i samband med markexploatering. Underlaget är riktat mot beslutsfattare, exploatör och den arkeologiska forskningen. Vid en arkeologisk förundersökning undersöks en mindre del av fornlämningen. Det handlar oftast om att ta reda på mer om fornlämningens karaktär och omfattning, vilket ger möjlighet att föreslå vidare åtgärder, beräkna eventuella kostnader och rikta vetenskapliga frågeställningar till materialet. Förundersökningen ska sättas i ett kunskapsuppbyggande sammanhang, ska vara framåtsyftande och föregås ibland av en arkeologisk utredning och följs vid behov av en arkeologisk undersökning.

    Stiftelsen Kulturmiljövård har en gedigen erfarenhet av den här typen av arkeologisk uppdragsverksamhet.

  • Arkeologisk undersökning

    Arkeologisk undersökning

    När en fornlämning eller en del av en fornlämning grävs ut och borttages i sin helhet av arkeologer, kallas detta för en arkeologisk undersökning. Ibland kallas en undersökning för slutundersökning eller utgrävning. Arkeologiska undersökningar är det sista steget i den arkeologiska fältprocessen. I de allra flesta fall genomförs en arkeologisk undersökning inför exploatering – oftast i form av olika bygg- eller anläggningsprojekt – men det kan också ske inom ramarna för forskning. Undersökningar sker på ett vetenskapligt sätt och fornfynd tillvaratas och bevaras för framtiden.

    Vid många arkeologiska undersökningar genomförs ofta visningar eller andra typer av publikt arbete riktat mot allmänheten och exempelvis närliggande skolor.

    En underkategori till arkeologiska undersökningar är schaktningsövervakningar. Vid en schaktningsövervakning deltar en arkeolog vid markarbeten och kontrollerar om fornlämningar berörs. Schaktningsövervakningar genomförs ofta vid mindre ingrepp i eller i anslutning till kända fornlämningar och föregås därför inte av utredningar eller förundersökningar. Schaktningsövervakningar är vanligt i samband med markarbeten i städer.

    Stiftelsen Kulturmiljövård har lång och gedigen erfarenhet av arkeologiska undersökningar.

  • Osteologi

    Osteologi

    Osteologi är läran om ben. Osteologer studerar ben från djur och människa som har tillvaratagits vid arkeologiska undersökningar. Det är möjligt att bestämma ifall benen kommer från människa eller djur, och i så fall vilken djurart. Det är även möjligt att bedöma vilket kön och vilken ålder djuret eller människan haft vid dödstillfället. Osteologen kan också hitta spår efter skador och sjukdomar på benen, liksom spår efter slakt och annan bearbetning. Den osteologiska analysen hjälper arkeologerna att bättre förstå platsen där benen hittades och vilka verksamheter som har bedrivits där, till exempel vad man har ätit på en boplats, vilka djur man har haft på en gård eller vilka som är begravda på ett gravfält.

    Osteologer arbetar med olika typer av benmaterial, till exempel brända ben från järnålderns brandgravar som även kan innehålla djur, hela skelett från medeltida gravar, välbevarade stora djurben från städernas kulturlager och små fragmenterade ben från förhistoriska boplatser.

    På Stiftelsen Kulturmiljövård arbetar två osteologer som även utför konsultuppdrag inom osteologi. För mer information om vår konsultverksamhet, klicka på knappen nedan.

  • Skogantikvarisk konsult

    Skogantikvarisk konsult

    Under våren 2022 lanserar Stiftelsen Kulturmiljövård en ny tjänst som riktar sig till ägare och brukare av skog. Våra erfarna arkeologer finns här för att hjälpa dig med alla frågor rörande fornlämningar i skogen.

    Tillsammans kan vi minska risken för skador på kultur- och fornlämningar i skogen!