Byggnadsantikvarier

Stiftelsen Kulturmiljövårds byggnadsantikvarier har bred kompetens och lång erfarenhet av undersökningar av olika typer av kulturhistorisk bebyggelse i olika slags miljöer. Vi gör uppdrag åt offentliga och privata aktörer och våra byggnadsantikvarier är certifierade sakkunniga avseende kulturvärden.

Våra byggnadsantikvariska tjänster

  • Antikvarisk sakkunnig

    Våra byggnadsantikvarier har en lång och varierande erfarenhet av att arbeta med kulturhistoriska byggnader och miljöer i olika förändringsskeden. Bebyggelse som används behöver ofta förändras och anpassas till nya behov. För att detta ska ske varsamt och utan att de kulturhistoriska värdena påverkas negativt behöver byggherren ha en antikvarie med i processen. Vi är vana att arbeta som antikvariskt sakkunnig eller medverkande för att säkerställa att kulturvärden behandlas varsamt. Här handlar det om att kunna fatta snabba beslut på rätt underlag. Byggnadsantikvarierna hos oss är certifierade sakkunniga avseende kulturvärden och har erfarenhet av olika typer av byggnadsmaterial och metoder i kulturhistoriska byggnader.

  • Antikvarisk förundersökning och konsekvensbeskrivning

    En antikvarisk förundersökning behövs för att tydliggöra en byggnads kulturvärden i relation till en kommande åtgärd. Ofta behöver man koppla en konsekvensbeskrivning till förundersökningen för att visa hur kraven på varsamhet kommer att tillgodoses i relation till andra avvägningar som behöver göras i projektet. Konsekvensbeskrivningen kan sedan ligga till grund för kontrollplanen.

    Den antikvariska förundersökningen beskriver den historiska bakgrunden, preciserar de kulturhistoriska värdena i relation till den eller de förändringar som ska genomföras.

    I konsekvensbeskrivningen beskriver vi vilka konsekvenser de föreslagna åtgärderna får för kulturvärdena. Ofta sker detta i termer av känslighet och tålighet.

  • Byggnadsinventering

    Byggnadsantikvarierna på Stiftelsen Kulturmiljövård har en omfattande erfarenhet av att inventera och dokumentera olika slags bebyggelse. Vi jobbar systematiskt och använder digitala verktyg, där inventering, kulturhistorisk värdering, geografisk avgränsning mm läggs in i samma mall. Det innebär också att vi kan leverera data digitalt direkt till beställaren.

    Vi har exempelvis inventerat typritade förskolor i Stockholms stad, byggnadsminnen i Västernorrland och småhusområden i Örebro. En variation av byggnadstyper och tidsperioder i såväl stads- som landsbygdsmiljö. Vi placerar in byggnaderna i sin miljö och en historisk kontext. Att göra ett urval ur kulturhistorisk synvinkel ingår som regel i inventeringen.

  • Kunskapsbyggande projekt

    Att ha aktuell kunskap om kulturmiljöer och kulturhistoriska byggnader är grunden för den kulturhistoriska värderingen. Byggnadsantikvarierna på Stiftelsen Kulturmiljövård har under många år arbetat med fördjupade kunskapsunderlag, ofta med grundläggande forskningsfrågor som utgångspunkt.

    I samarbete med Svenska kyrkans stift har vi undersökt takstolar i kyrkor och spånklädda kyrkobyggnader. Projekten har lett till minskade förvaltningskostnader och har samtidigt gett ny kunskap om byggnadsmetoder i både tillverkning och underhåll som är värdefulla i dagens förvaltning.

    Vi samarbetar gärna med andra för att kunskapen om kulturmiljöer och kulturhistorisk bebyggelse ska komma så många som möjligt till del.

  • Kulturhistoriska utredningar

    En kulturhistorisk utredning preciserar historik och kulturhistoriska värden och värdebärande element i en byggnad eller en miljö.

    Våra byggnadsantikvarier gör byggnadsminnesutredningar inför en eventuell byggnadsminnesförklaring. Vi tar även fram skyddsföreskrifter för sådana byggnader.

    En kulturhistorisk utredning kan också omfatta ett större område än en byggnad. Sådana utredningar kan ligga till grund för ett planarbete eller en översiktsplan.

  • Smedjan Skantzen. Foto Lisa Skanser

    Vårdprogram

    Ett vårdprogram ska ge långsiktigt stöd i hur en byggnad eller kulturmiljö ska ta förvaltas och vårdas. Vårdprogrammet pekar ut kulturhistoriskt viktiga element och beskriver hur dessa ska vårdas och underhållas för att det kulturhistoriska värdet ska bibehållas.

    Vi utför vårdprogram och samarbetar med kompetens inom gröna kulturmiljöer när det behövs.

Önskar du komma i kontakt med våra byggnadsantikvarier? Kontaktuppgifter till samtliga medarbetare finns här.