Övriga skrifter

Nedan finner ni skrifter publicerade av Stiftelsen Kulturmiljövård. Om du är intresserad av att beställa någon av våra publikationer, kontakta vår redaktör John Sandström. För alla publikationer tillkommer 100 SEK för porto och administration. Priserna avser fysisk kopia av skriften, i de fall det finns en PDF är den fri att ladda ner.

NYHET: FuTARKs verktygslåda för en tillgängligare uppdragsarkeologi

  • Projektet FuTArk

    FuTArk – Funktionsrätt, Tillgänglighet, Uppdragsarkeologi – var ett projekt som pågick mellan åren 2017 och 2020. Det finansierades av Riksantikvarieämbetets FoU-medel.

    Projektet undersökte hur svensk uppdragsarkeologi förmedlar sitt arbete till allmänheten. Syftet var att ta reda på hur tillgänglig eller otillgänglig den publika förmedlingen är, vad detta beror på, samt att hitta förhållningssätt, metoder och praktiska tips som kan göra arkeologin tillgänglig för alla.

    Projekt FuTArk var ett samarbete mellan Stiftelsen Kulturmiljövård, Norrköpings stadsmuseum, Funktionsrätt Östergötland, Funktionsrätt Norrköping, Kulturföreningen Utopia, Arkeologerna SHMM och Länsstyrelsen Östergötland. Stiftelsen Kulturmiljövård var projektledare och medelförvaltare.

    Projekt FuTArk har resulterat i Verktygslådan, en rapport i tre delar, som vi hoppas kunna bidra till att göra uppdragsarkeologin tillgänglig för alla. Varje del kan läsas separat. De har olika innehåll och riktar sig till olika målgrupper.

    Del 1 – Det här är projekt FuTArk

    Del 1 beskriver hur vi genomförde projektet och vad vi kom fram till. Den riktar sig till alla som är intresserade av uppdragsarkeologi och tillgänglighet. Vi har strävat efter att text och layout ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

    Del 2 – Handbok i tillgängligare arkeologiska visningar

    Del 2 är tänkt just som en handbok för den som jobbar med förmedling inom uppdragsarkeologin. Vi hoppas att handboken ska fungera som ett praktiskt verktyg med tips och råd om hur uppdragsarkeologin kan jobba med tillgänglighet.

    Del 3 – Fördjupning

    Del 3 är riktad till den som vill läsa mer om hur vi gjorde projekt FuTArk. Den består av två uppsatser och en redovisning av FuTArks workshopar. Texterna i denna del har ett mer teoretiskt och fackinriktat språk. Fördjupningen är därför främst riktade till forskare eller de som har arkeologi som specialintresse.

    Checklistor och mallar
    Som en hjälp i planering av förmedling finns ett antal checklistor och mallar. De är inkluderade i del 2 men kan även laddas ner som separata PDF-filer:
    Checklista Tillgänglig digital förmedling
    Checklista Tillgänglig förmedling i fält
    Checklista Tillgänglig webb och andra sociala plattformar
    Mall för utvärdering
    Mall för handlingsplan

  • Säljägare och hantverkare i stenålderns Norvik

    Andreas Forsgren, Britta Kilhstedt (red)

    Under den varma sommaren 2018 utförde Stiftelsen Kulturmiljövård en arkeologisk undersökning av en stenåldersboplats vid Norvik, utanför Nynäshamn.  Bakgrunden var att Stockholms Hamnar skulle anlägga en ny stor godshamn, och boplatsen låg i vägen för en planerad järnväg som skulle frakta gods till och från den nya hamnen.

    Vid undersökningen tillvaratog arkeologerna tusentals fynd som berättar om de människor som levde på platsen för 4 500 år sedan, under den gropkeramiska kulturens tid.

     Här får ni glimtar av den berättelsen. Ni kan läsa om den viktiga säljakten och om hur landskapet såg ut vid den här tiden. Om hur man bodde och om hur man tillverkade sina stenredskap och sina krukor av keramik. Men också om långväga kontakter både söderut och över Östersjön, till Finland och Åland, och om möten med främmande kulturer.

     Vi berättar också om det arkeologiska arbetet, om hur en arkeologisk undersökning går till, och om de analyser som tar vid när undersökningen i fält är avslutad.

    Denna skrift är finansierad av Stockholms Hamnar.

    Pris: Slut

  • Hjulsta – Arkeologi i skärningspunkt mellan liv, död och kult

    Kerstin Odebäck, Ann Vinberg, Ingela Harryson (red)

    Under 2015–2016 genomförde Stiftelsen Kulturmiljövård arkeologiska undersökningar inför bygget av Förbifart Stockholm i Hjulsta, norr om Stockholm. Utgrävningarna resulterade i ett unikt och komplext fyndmaterial som vittnar om mänsklig aktivitet under 3000 år.

    Bland fynden fanns drygt 170 amulettringar av järn som kan härledas till yngre järnålder, men också gravar och bebyggelselämningar med dateringar från yngre bronsålder till vikingatid. Här har människor levt, begravt sina döda, och genom ceremonier och ritualer stått i kontakt med gudarnas värld.

    I den här boken presenteras det omfattande arkeologiska materialet från Hjulsta med fördjupande texter som belyser olika aspekter av liv, död och kult.

    Pris: Slut

  • Gamla spår & Nya vägar

    Andreas Forsgren (red)

    Den populärvetenskapliga publikationen behandlar våra arkeologiska undersökningar av främst järnålderslämningar i Hjulsta under åren 2015–2016. Våra arkeologer Andreas, Ann, Christian, Ingela, Lisa och Mats har skrivit varsin artikel. Vår stiftelsechef Stefan har skrivit ett förord och vår redaktör John har layoutat publikationen.

    Trafikverket har - förutom att finansiera publikationen - också bidragit med lite info om Förbifarten och våra kollegor Mattias och Roger på Arkeologhuset, Mikael på Arkeologikonsult (AK) samt Ulf på Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU) har bidragit med varsin artikel. Michael Schneider har illustrerat artiklarna med finfina teckningar.

    Pris: Slut

  • Glimtar från gångna tider

    Kristina Jonsson, Britta Kihlstedt, Anna Arnberg (red)

    Denna bok gavs ut i samband med att Stiftelsen Kulturmiljövård (KM) firade sitt 10-årsjubileum 2015. KM arbetar brett inom fältet kulturmiljövård, med tyngdpunkt på arkeologiska och byggnadsantikvariska undersökningar. I boken presenteras glimtar från ett urval av de projekt som KM:s personal har arbetat med under de senaste tio åren. De har en stor spännvidd både vad gäller tid, rum och innehåll – från 8000 år gamla ritualer vid Motala Ström till salarna på Centrallasarettet i Västerås, via järnåldersgårdar i Mälardalen och medeltida kyrkor i Dalarna. Boken innehåller även tematiska artiklar, som beskriver olika aspekter av hur arkeologer arbetar.

    Pris: 150 SEK

  • Studier rörande vikingatida vapen- och ryttargravar

    Henry Simonsson

    Nu publicerar Stiftelsen Kulturmiljövård (KM) Henry Simonssons licentiatavhandling från år 1969 rörande vikingatida vapen- och ryttargravar. Texten i avhandlingen som tidigare endast funnits i ett antal arkivexemplar är oförändrad men kartor har digitaliserats och ett urval av författarens svartvita fotografier har inkorporerats. Ett inledande nyskrivet kapitel av Anna Lihammer sätter in avhandlingen i ett större sammanhang och diskuterar hur den kan användas som utgångspunkt för aktuella forskningsfrågor. Det är vår förhoppning att Henry Simonssons insats ska ges den större spridning som den förtjänar och komma till nytta både för uppdragsarkeologin och i ett vidare perspektiv den intresserade allmänheten.

    Henry Simonsson var under mycket stor del av sin karriär verksam i Västmanlands län. Han började arbeta som amanuens på Västmanlands Läns Museum 1958, blev antikvarie 1961, landsantikvarie (länsmuseichef) 1970 och länsantikvarie 1976.

    Pris: 150 SEK

  • Ett annat Stockholm

    Charlotte Hyltén-Cavallius, Birgitta Larsson, Anna Lihammer

    Projektet Ett annat Stockholm vill belysa framväxten av det moderna samhället utifrån andra perspektiv än vanligt, utifrån ett antal platser och grupper som hitintills varit dolda i detta sammanhang och synliggöra dessa grupper och deras roller i ”den stora historien”. Förhoppningen är att detta ska kunna bidra till att omforma ”den stora historien” om det moderna samhällets framväxt så att den blir mera heterogen och komplex.

    Pris: Slut

  • The Forgotten Ones: small narratives and modern landscapes

    Anna Lihammer

    I de stora berättelserna om historien möter vi det moderna samhällets framgångssaga – teknisk utveckling, vetenskap och demokrati. Men många grupper finns inte med i dessa berättelser, människor som av olika anledningar är stigmatiserade, demoniserade, hemliga eller helt enkelt glömda.

    Men även om många grupper är mer eller mindre osynliga i de historiska berättelserna, så finns de materiella spåren efter deras liv kvar.

    The Forgotten ones undersöker och analyserar det arkeologiska materialet från några mer eller mindre osynliga grupper i den svenska historien och visar hur arkeologin kan förändra de historiska berättelserna. Boken berättar om slummens invånare, resandefolket, människor som internerades i läger under andra världskriget, de landlösa på landsbygden samt människor som institutionaliserades på sinnessjukhus.

    Boken är skriven på engelska.

    Pris: 150 SEK

  • Communicate the Past. Ways to present archaeology to the public

    Communicate the Past. Ways to present archaeology to the public

    Anna Arnberg & Tove Stjärna (Red.)

    I Communicate the Past står den professionella arkeologins relation till allmänheten i fokus. Publikationen består av nio artiklar skrivna av arkeologer från olika delar av Europa och riktar sig främst till yrkesverksamma arkeologer.

    Genom att dela med sig av sina erfarenheter från bl.a. museiutställningar, arkeologiska festivaler, Internet-baserade databaser och community archaeology ger författarna exempel på hur arkeologin kan nå olika målgrupper och arbeta mot olika delar av samhället.

    Boken är skriven på engelska.

    Pris: 100 SEK