Forskning och utveckling
Stiftelsen Kulturmiljövård har sedan starten 2006 bedrivit ett femtiotal FoU-projekt av olika slag. FoU är en angelägen del av Stiftelsen Kulturmiljövårds verksamhet. De har varit inriktade mot olika forskningsområden, till exempel arkeologi, byggnadsvård, kulturarvspedagogik, biologiskt kulturarv och tillgänglighet. Alla kulturarvsprojekt som Stiftelsen Kulturmiljövård bedriver utgör och bygger på olika typer av forskning. Stiftelsen har ett antal disputerade forskare och doktorander.
Urval av FoU-projekt
-
Grasca
Grasca är en företagsforskarskola för svensk uppdragsarkeologi, planerad att pågå 2015-2024. Syftet med forskningen är att utveckla uppdragsarkeologins arbete med olika samhällsaktuella frågor. Stiftelsen har två medarbetare som är doktorander inom Grasca. Finansiärer är deltagande företag (bland annat Stiftelsen Kulturmiljövård), KK-stiftelsen och Linnéuniversitetet.
-
Dagsmosse
Dagsmosse är ett pågående forskningsprojekt inriktat mot äldre stenåldersfornlämningar belägna i våtmark. De är akut hotade av pågående torvbrytning. I mossen finns unika organiska föremål och lämningar, som på andra ställen inte bevarats.
Finansiär är Märta Christina och Magnus Vahlquists stiftelse.
-
Stavspån i Strängnäs och Västerås stift
Spånprojektet handlar om att skapa kunskapsunderlag på uppdrag av Västerås och Strängnäs stift gällande byggnader inom kyrkans bestånd som är täckta med byggnadsspån.
-
FuTArk
FuTArk – Funktionsrätt, tillgänglighet, uppdragsarkeologi – var ett FoU projekt som bedrevs mellan åren 2016 och 2021. Projektet undersökte tillgänglighetsfrågor inom uppdragsarkeologin. Finansiärer var Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen Östergötland.