Hallsta. Nyhetsbrev vecka 22. Boplats med långhus

Under april-maj undersökte arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård en liten järnåldersboplats i åkermark vid Hallsta gård, Gåsinge-Dillnäs socken, Södermanland (Gåsinge-Dillnäs 554). Platsen låg ca en mil norr om Gnesta, och undersökningen genomfördes – liksom undersökningarna vid det närliggande järnåldersgravfältet i Taffsnäs – på grund av kommande arbeten med avloppsledningar mellan Gnesta och Laxne.

Schaktning pågår i solskenet i Hallsta. Foto: Andreas Forsgren

Vid förundersökningen år 2017 påträffades lämningar i form av stolphål och härdar som tillsammans med läget indikerade en järnåldersboplats. 14c-dateringarna visade att boplatsen varit aktiv under främst romersk järnålder (ca 0-400 e.Kr.). Under slutundersökningen nyligen påträffades ett 25 meter långt och ca 7-8 meter brett treskeppigt långhus med tillhörande härdar som visar att detta har varit en järnåldersgård, troligen en föregångare till den nuvarande Hallsta gård. Fyndmaterial i form av en löpare (malsten), keramik samt brända ben (djurben, matrester) hittades. Dessa fynd hör till den typ som man vanligtvis hittar vid boplatser från äldre järnåldern.

Ett av de stora stolphålen tillhörande långhuset. Foto: Andreas Forsgren

Ett välriktat pilskott bort, upp på ett impediment, ligger ett relativt stort järnåldersgravfält som inte är undersökt (Gåsinge-Dillnäs 48:1). Omkring 70 registrerade gravar – de flesta ser ut att vara från vendeltiden och vikingatiden – vittnar om att Hallsta bör ha varit en stor gård under yngre järnålder. Fler av gravarna är också märkbart stora, framför allt i den södra och högre liggande delen av gravfältet. Det är också möjligt att det bland de välvda gravhögarna och vegetationen döljer sig flera flacka stensättningar som kan vara samtida med boplatsen vi undersökte.

En större gravhög på det närliggande gravfältet. Foto: Andreas Forsgren

Under ett par veckor hade vi förmånen att ha en praktikant med oss ut i fält. Lidia, från Eritrea, är utbildad arkeolog i sitt hemland och har genomfört tre månaders praktik på KM mellan februari och maj, en praktik som alltså avslutades med ett par veckors fältundersökning. Med stort fokus och engagemang tog Lidia sig an uppgifterna – schaktning, handgrävning, dokumentation. KM vill passa på att tacka Lidia för den här tiden och hoppas att vi får möjlighet att arbeta tillsammans igen i framtiden.

Praktikanten Lidia, från Eritrea, snittar sin första härd. Foto: Andreas Forsgren

Det hölls också en visning för allmänheten, som trots regn och rusk och en mils avstånd till Gnesta blev mycket välbesökt! En bit över 100 personer hade letat sig ut till visningen, vilken marknadsfördes via biblioteket såväl som via en av lokaltidningarna (Sörmlandsnytt).

Den andra lokaltidningen, Östra Sörmlandsposten, besökte visningen och skrev ihop en mycket trevlig artikel, som ni hittar här: (https://www.osp.nu/osp2014/osp10-18g/index.html), samt avfotograferad på en bild nedan. Under sensommar/tidig höst kommer vi också att hålla ett avslutande föredrag på Gnesta bibliotek, i vilket vi sammanfattar undersökningsresultaten från boplatsen i Hallsta, tillsammans med undersökningsresultaten från det närliggande järnåldersgravfältet i Taffsnäs ett par kilometer bort.

Visningen var mycket välbesökt, trots regn! Foto: Andreas Forsgren

Den trevliga artikeln i Östra Sörmlandsposten nr 10, maj 2018. Foto: Andreas Forsgren

Andreas Forsgren, publikt ansvarig arkeolog
andreas.forsgren@kmmd.se

Mats Nelson, projektledare
mats.nelson@kmmd.se

 

Föregående
Föregående

Taffsnäs. Nyhetsbrev 3: Ytterligare stensättning vid gravfältet

Nästa
Nästa

Arkeologisk undersökning i Västra Kyrkogatan i Västerås