Norvik. Nyhetsbrev 4: Pilar och spetskompetens

Vid undersökningen i Norvik dyker det upp en hel del intressanta fynd och en fyndkategori vi vill beröra lite närmare rör pilspetsarna i skiffer. Hittills har vi hittat omkring 25 föremål i skiffer, varav ett femtontal tämligen säkert kan definieras som pilspetsar (samt en trolig spjutspets). Detta får anses vara relativt många, vilket kanske kan bero på att vi undersöker 100 % av kulturlagret på boplatsen – något som det sällan ges möjlighet att göra vid undersökningar av gropkeramiska boplatser.

 Skiffer förekommer inte naturligt på Södertörn eller ens i Södermanland. De närmaste förekomsterna påträffas i västra Västmanland (t.ex. vid Grythyttan) och i Närke. Skiffer finns också på ett flertal håll i Norrland och vid stenåldersboplatser norr om Mälaren är dessa spetsar också vanligare än vid de sydligare boplatserna.

Medan vi har sett omfattande spår av yxtillverkning i Norvik så lyser däremot spåren efter tillverkning av skifferföremål med sin frånvaro på platsen – spetsarna och de övriga föremålen borde alltså ha importerats som färdiga redskap. På samma sätt har de samtida fynden av flintyxor i östra Sverige ofta importerats från Sydskandinavien i färdigt skick. Vid Körartorpet i Närke har man tidigare påträffat en tillverkningsplats för pilspetsar liknande de vi har hittat i Norvik, men det är en av få sådana platser i Mellansverige.

Nio skifferspetsar på rad. Foto: Andreas Forsgren

Spetsarna är av varierande storlek och har troligen använts för jakt av olika typer av villebråd och bytesdjur. De allra minsta pilarna kan troligen ha använts i jakt på sjöfågel och småvilt. De större pilspetsarna kan ha använts för säljakt, men även jakt på skogslevande djur som t.ex. kronhjort och älg. Den allra största spetsen är avbruten, men har troligen fungerat som en spjutspets.  

En halv spjutspets i skiffer. Foto: Andreas Forsgren

Ett praktexemplar till pilspets. Foto: Andreas Forsgren

Pilspetsar under stenåldern har tillverkats i olika typer av material. Under yngre stenålder förekommer också spetsar i flinta, men dessa är liksom skifferspetsarna tämligen ovanliga. Pilspetsar har också tillverkats av kvarts, vilket finns lokalt i Mälardalen.  

Vi börjar se slutet…

I övrigt är det nu någon månad kvar i fält innan undersökningen avslutas, sedan vidtar ett omfattande rapportarbete. Texter ska skrivas. Fotografier väljas ut. Planritningar upprättas. Prover analyseras. Mycket av den information vi får kring en arkeologisk undersökning sker under det efterföljande kontorsarbetet. Ännu återstår dock mycket grävning och även förmedlingsarbete. Varje dag bär med sig nya fynd, senast idag (17/9) dök en välslipad tredjedel av en yxa upp. Vi arbetar också med att nysta i de anläggningar som finns på den centrala delen av ytan, i och under det ca 0,1 meter tjocka kulturlagret. Blir det till slut många stolphål, härdar, kokgropar? Kan vi identifiera mindre hus eller hyddbottnar? Detta får vi återkomma till i slutet av undersökningen. 

Ett foto från en visning tidigare under sommaren. Vissa visningar har haft omkring 100 besökare! Fotografiet publicerat med samtliga medverkandes medgivande. Foto: Andreas Forsgren

Publik verksamhet och kommande visningar

Under sommaren och hösten har vi haft och kommer också som tidigare nämnts att hålla ett flertal visningar på plats. I skrivandets stund återstår ett föredrag på Nynäshamns bibliotek samt en visning i fält. Föredraget genomförs den 24/9 kl. 18.00 och den sista visningen i fält sker den 25/9 kl. 13.00. 

Under lördagen som gick (15/9) medverkade vi på Stockholms Hamnars öppet hus och vårt bås var det troligen mest välbesökta på hela evenemanget. Den 16/9 genomförde vi också vår näst sista visning i fält, med omkring 100 besökare! Tidigare under sensommaren har vi också besökt Tallåsens äldreboende i Ösmo och berättat om stenåldern i trakten och visat upp fynd från Norvik. Vi fortsätter att få besök av skolklasser och under kommande vecka ska vi besöka kommunens SFI-undervisning. Vi tackar alla våra besökare för visat intresse.

Under sensommaren besökte vi Tallåsens äldreboende i Ösmo och berättade om de arkeologiska undersökningarna i Norvik. Foto: Andreas Forsgren

Om ni vill veta mer om Stockholms Hamn AB och byggplanerna för godshamnen i Norvik så hittar ni mer information på deras hemsida: https://www.stockholmshamnar.se/nynashamn/stockholm-norvik-hamn/

 

Andreas Forsgren, publikt ansvarig arkeolog
andreas.forsgren@kmmd.se
073-810 02 90

 

Britta Kihlstedt, projektledare
britta.kihlstedt@kmmd.se 

Föregående
Föregående

Palmbohult utanför Örebro

Nästa
Nästa

Runstenar fascinerar!