Ölmstad, Jönköpings kommun. Nyhetsbrev 1: Undersökningen har startat!

Arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård undersöker sedan i tisdags (23 april) en gårdsmiljö från järnålder i Ölmstad, Jönköpings kommun. Bakgrunden är att Ölmstads nya skola ska byggas på platsen. Undersökningen kommer pågå till början av juni.

Inom undersökningsområdet som ligger strax söder om Bunnvägen har tidigare arkeologiska undersökningar visat på lämningar av gårdsmiljöer. Dessa består framförallt av rester efter hus, hägnader och matlagningsplatser. Flera av dessa har daterats och det rör sig framförallt om lämningar från järnålder men det finns också en datering från stenålder.

Undersökningsområdet fotat från sydväst. Foto: Tom Carlsson, Stiftelsen Kulturmiljövård.

Platsen ligger i den inre delen av den kuperade och småbrutna dalgången, Ölmstaddalen, som vetter mot Gränna i norr. Tillsammans med Skärstaddalen i söder utgör dessa dalar hjärtat av odlingsmarker i ett av Smålands äldre ”folkland”. Ölmstad kyrkby hade här ett centralt läge. Ett mindre vattendrag, Åskebäcken, passerar förbi undersökningsplatsen och här fanns sannolikt en sjö under förhistorisk tid.

Det äldsta skriftliga omnämnandet av Ölmstad är från medeltiden, då kung Birger i augusti år 1296 befaller invånarna i Ölmstad och Skärstad att dela upp sin allmänningsskog i tre delar. I dokumentet benämns orten Ylmstadhe. Även om det första skriftliga belägget av Ölmstad är från medeltid har människor bott i bygden betydligt längre än så.

Nordöst om utgrävningsplatsen, på andra sidan om Åskebäcken, har en järnåldersmiljö tidigare undersökts med flera gårdsmiljöer liknande de som nu undersöks. Framförallt fanns här spår av flera hus. Husen varierade i storlek vilket har lett till tolkningar om en social stratigrafi i området med någon form av storgård med underordnade mindre gårdar. Denna gårdsmiljö ligger strax intill gravfältet Kyrkoröset med cirka 15 gravar.

Anmärkningsvärt från denna tidigare undersökning är att det även hittades spår från yngre stenåldern (neolitikum). Ölmstaddalen har alltså varit bebodd mycket länge.

Kom och lyssna på när våra arkeologer berättar om undersökningen. Stiftelsen Kulturmiljövård bjuder in allmänheten till visning av utgrävningen vid två tillfällen:

15 maj kl 18:00

1 juni kl 10:30 och 12:00 (Ölmstaddagen)

Välkomna!

Karta med mötesplats för visningarna markerade.

Tom Carlsson och Marcus Asserstam

Föregående
Föregående

Ölmstad, Jököpings kommun. Nyhetsbrev 2: Schaktningen avslutad

Nästa
Nästa

Grödinge