Kanaljorden, Motala. Vecka 36: Vad kan en stor sten berätta?

Från och med den här veckan har uppnått full styrka, med två nya kollegor är vi totalt 26 arkeologer och två maskinister. Ännu fler ytor friläggs för varje dag som går och snart ska vi lägga ut fler nya rutor och schakt inom undersökningsområdet för att ta reda på vad som döljer sig i marken.

Mattias och Maria schaktar fram nya ytor tillsammans med Niklas medan Ida undersöker sitt schakt.

Mattias och Maria schaktar fram nya ytor tillsammans med Niklas medan Ida undersöker sitt schakt. Foto: Nathalie Dimc.

En speciellt intressant och helt ny yta som vi har tagit fram återfinns i anslutning till en stor sten inom de norra undersökningsytorna. Den här stenen har vi varit intresserade av länge eftersom den utgör en tydlig markör i landskapet som under äldre stenåldern var delar av en större våtmark. Om stenen har legat här under stenåldern har den varit en av de största stenarna på stranden av våtmarken och det är troligt att människorna som vistades här har förhållit sig till stenen på ett eller anat vis. Kanske har de suttit på den och slagit sten?                                             

Tidigare under sommaren placerade vi ett schakt väster om stenen, här hittade vi flera fina fynd i form av mikrospån och avslag av kvarts, mikrospån i flinta samt enstaka större bergartsavslag. Dessutom hittade vi en anläggning här i form av en grop. På botten av gropen hittade arkeologen några kvartskärnor (se föregående veckobrev, V35 för mer information om gropen). I samband med undersökningarna kring den stora stenen blev det tydligt för oss att mycket har hänt här rent geologiskt, det vill säga att flera naturliga processer har påverkat jordlagren. Nedan kan vi se hur den så kallade transgressionssanden har bildat flera lager under kort tid, det ser nästan randigt ut. Detta tyder på att vattnet som har fört med sig sanden har sköljt över just det här området flera gånger och lämnat dessa tunna lager efter sig. Eventuellt har det här att göra med den stora stenen som är belägen precis vid hörnet av schaktkanten i bild.

Sandra undersöker den närmast randiga lagerföljden nedanför den stora stenen.

Sandra undersöker den närmast randiga lagerföljden nedanför den stora stenen. Foto: Daniel Andersson.

Dessa upptäckter sammantaget medförde att vi nu har rensat fram stenen i sin helhet med hjälp av vår grävmaskinist och att ett nytt schakt har öppnats söder om stenen. Arkeologerna som har arbetat i schaktet under några få dagar har hittat slagen flinta och kvarts även här. På bilden nedan visar en av arkeologerna upp ett litet mikrospån av flinta.

Ett litet mikrospån av flinta vilar i Duncans hand.

Ett litet mikrospån av flinta vilar i Duncans hand. Foto: Nathalie Dimc.

 Undersökningarna av det nya schaktet kan förhoppningsvis hjälpa oss att förstå mer om vad som har hänt här genom naturliga processer samtidigt som vi också hoppas på att hitta fler spår efter människor.

Daniel och Duncan undersöker området söder om den stora stenen som syns i bakgrunden.

Daniel och Duncan undersöker området söder om den stora stenen som syns i bakgrunden. Foto: Nathalie Dimc.

Från och med den här veckan (V36) anordnar vi visningar varannan vecka. Nu på onsdag den 4 september kommer det alltså inte vara någon visning av Kanaljorden.

 Ni är varmt välkomna på våra guidade visningar den 11 september kl. 17:00 för att ta del av våra intressanta resultat!

Föregående
Föregående

Kanaljorden, Motala. Vecka 37: Fler fynd från stenpackningen.

Nästa
Nästa

Kanaljorden, Motala. Vecka 35: Stensmide och organiskt material