Kanaljorden, Motala. Vecka 35: Stensmide och organiskt material

I samband med den senaste tidens undersökningar på Kanaljorden har vi hittat en del intressanta lämningar och fynd framförallt bestående av slagen sten. I de nordligare delarna av undersökningsområdet har vi undersökt en anläggning i form av en grop och på botten av den hittade arkeologen några kvartskärnor som har lagts dit medvetet. Kvartskärnorna är små och kan beskrivas som restprodukten som uppstår när ett antal avslag har slagits från en större kärna. Den större kärnan som stensmeden började att slå ifrån har nu har blivit så pass liten att det blir svårt att slå loss fler avslag och den blir därför svår att använda. Den här typen av kärnor hittas ibland i olika typer av anläggningar, i koncentrationer eller utslängda långt ifrån slagplatsen.

Förutom fynden i gropen har vi dessutom hittat en mängd slagen sten inom de norra delarna av undersökningsytan och i takt med att vi börjar undersöka de södra delarna hittar vi fler liknande fynd även här. Stenmaterialet som vi hittar på Kanaljorden består i huvudsak av slagen kvarts och flinta.

På botten av gropen har arkeologen hittat några kvartskärnor. Bilden har tagits när gropen har undersökts till 50 % och vi ser dess profil mot norr.

På botten av gropen har arkeologen hittat några kvartskärnor. Bilden har tagits när gropen har undersökts till 50 % och vi ser dess profil mot norr. Foto: Daniel Andersson.

Undersökningarna av de yttre delarna av stenpackningen som återfanns 2010 pågår för fullt och även här har vi hittat slagen sten tillsammans med välbevarat organiskt material såsom trä och ett föremål av björknäver. Stenpackningen och de organiska fynd som vi hittar här är omkring 8 000 år gamla och det är väldigt ovanligt att organiska lämningar från den här tidsperioden är så pass välbevarade, vilket är mycket intressant och roligt att undersöka.                           

I ett område som också ligger i utkanten av stenpackningen har vi hittat ett stort och fint flintspån av kritflinta som är c:a 12 cm stort. Spånet är slaget ifrån en konisk flintkärna i ett relativt tidigt skede i slagsekvensen efter att stensmeden har preparerat kärnan. Flintspånet är av god kvalitet och kan mycket väl ha använts som en skära eller som en kniv.

Flintspånet är c:a 12 cm långt och är av god kvalitet. Den övre bilden visar flintspånets framsida och den undre bilden dess baksida. Foto: Fredrik Hallgren.

Flintspånet uppvisar dessutom spår av en organisk beläggning av något slag vilket kan vara resultatet av att föremålet har legat i torv och vass under lång tid. Den organiska beläggningen skulle också kunna vara spår efter att föremålet har lindats in i växter för att eventuellt skydda handen när föremålet används. Fyndet är troligtvis från mellanmesolitisk tid (7 000 – 5 500 år f.v.t) och är således från samma tidsperiod som fynden från stenpackningen. Dateringen är däremot preliminär och det kan komma att visa sig att flintspånet är från en yngre fas av stenåldern, även om mycket pekar på att det är mellanmesolitiskt just nu. Flintspånet är ett mycket spännande fynd som vi är mycket glada över.                                  

Flintspånet sett från sidan. Foto: Fredrik Hallgren.

Vi vill dessutom tacka alla glada och trevliga besökare som besökte oss i söndags när vi slog upp portarna för Arkeologidagen. Ungefär 200 personer besökte Kanaljorden för att ta del av guidade visningar av platsen och tala med våra glada arkeologer. Våra kollegor från Strandvägen var också på plats för att visa fynd och bilder från undersökningarna söder om Motala ström. Möjligheten att visa upp fornfynd som har hittats i närheten av Motala innebar att vi fick se en hel del fina yxor och slagen sten från stenåldern. Ett av fynden som visades upp hade dessutom hittats i ett område i norra Östergötland, där det inte finns några stenålderslämningar registrerade sedan tidigare – vilket var jätteroligt att få ta del av!

Ett stort tack till alla som besökte oss, och till de arkeologer som medverkade och som bidrog till en rolig, intressant och spännande dag!

Ungefär 200 personer besökte oss på Arkeologidagen söndagen den 25 augusti. Foto: Fredrik Hallgren.

Föregående
Föregående

Kanaljorden, Motala. Vecka 36: Vad kan en stor sten berätta?

Nästa
Nästa

Kanaljorden, Motala. Vecka 34: Nya schakt och rutor