Kommande undersökning av gravfälten och boplatsen i Hjulsta

Hösten 2015 utförde Stiftelsen Kulturmiljövård en förundersökning av två gravfält och en boplats i strax norr om trafikplats Hjulsta i nordvästra Stockholm. Undersökningen föranleddes av att Trafikverket har börjat bygga trafikleden Förbifart Stockholm vilken är en ny sträckning för E4:an. Under perioden juli-oktober 2016 kommer Stiftelsen Kulturmiljövård att fortsätta arbetet vid de bägge gravfälten och boplatsen. Då kommer slutundersökningen av platsen att ske.

Det stora gravfältet och boplatsen. Foto: Andreas Forsgren.

Det mindre gravfältet. Foto: Ingela Harrysson.

Gravfälten består av ett större, med ca 100 gravar och ett mindre, med ca 60 gravar. Det stora gravfältet är det som är mest komplext och har troligen längst brukningstid. På det stora gravfältet finns flera olika gravformer, både flacka och välvda gravar, små och stora, en triangulär och en s.k. treudd samt fyra imponerande högar på bergskrönet. Dessutom ligger några av gravarna delvis ovanpå andra gravar. Troligen har det anlagts gravar där från romersk järnålder fram till vikingatid. På det mindre gravfältet är gravarna generellt mindre och mer enhetliga och har sannolikt inte lika lång användningstid.

En flack grav med kantkedja på det stora gravfältet. Foto: Ingela Harrysson.

Boplatsen är ca 5 000 kvm stor och rymmer lämningar av boplatskaraktär såsom stolphål, härdar och kulturlager. Boplatsen är belägen i en sydsluttning söder om gravfältet och avgränsas åt sydost av en stensträng. Troligtvis har boplatsen nyttjas, åtminstone delvis, samtidigt som gravfälten varit i bruk.

Mycket kunskap, många möjligheter

De fornlämningar som skall undersökas beräknas ha en stor potential att besvara ett antal frågeställningar inom ett flertal områden. Några av de frågor som arkeologerna önskar finna svar på är: Hur ser brukningsfaserna ut, är gravfälten och boplatsen är samtida och hur förändras de över tid? Vilka funktioner och aktiviteter har funnits på boplatsen? Vilka är de gravlagda och vilken social roll kan de ha haft? Finns det lämningar som visar på ritualer där boplats och gravfält möts?

Vid undersökningen arbetar arkeologerna med att gräva, tolka och dokumentera fornlämningarna. Till sin hjälp har de även flertalet andra experter som är knutna till projektet. I fält hjälper grävmaskinister och dumperförare till att få fram anläggningar och ytor och osteologer hjälper till att analysera benen. En kvartärgeolog kommer också att delta, dels genom att analysera olika lager av marken men också göra makrofossilanalyser av prover från jorden för att se vad som odlades och växte under tiden då boplats och gravfält var i bruk. Även dateringar genom 14C-analyser och konservering av fynd kommer att ske.

Hjulsta- en plats i världen

Redan efter förundersökningen kunde arkeologerna konstatera att fornlämningarna vid Hjulsta var något utöver det vanliga. Med det stora antalet gravar och med de fyra stora gravhögarna på bergskrönet torde platsen ha gjort ett imponerande intryck. Sedan tidigare vet vi att det inom närområdet finns ett stort antal fornlämningar och att Hjulsta bara är en av flera gårdar som har legat i trakten. Hur relationen mellan dessa sett ut ytterligare en av de frågor som förhoppningsvis kan ges svar på vid slutundersökningen.

Kontaktpersoner:

Projektledare: Ann Vinberg

Biträdande projektledare: Ingela Harrysson

Föregående
Föregående

Gravar på gravar (vecka 38)

Nästa
Nästa

Förundersökning av gravfält vid trafikplats Hjulsta, RAÄ spånga 122:1