Ölmstad, Jönköpings kommun. Nyhetsbrev 6: Sammanfattning

Den arkeologiska undersökningen i Ölmstad är nu helt avslutad. Fornlämningen är undersökt och borttagen. Våra personalvagnar är bortforslade och grävmaskinen börjar snart att återfylla schaktet. Sammanfattningsvis har vi undersökt lämningar från två gårdar med hus och med härdar i direkt anslutning till husen samt ett ensamliggande härdområde. I fortsättningen kommer alla resultat komma från laboratoriernas analyser. Inte minst pollenanalysen som ska visa på 10 000 år av landskapsutveckling i Ölmstadalen.

 I detta avslutande nyhetsbrev görs ett försök till en kort sammanfattning. 

Ölmstad. Karta över undersökningsområdet.

Beskrivning av Hus 1

Detta husområde var helt flackt. Marken bestod här av lera och spår efter plöjning fanns på flera ställen. Huset bestod av två rader stolphål i närmast öst-västlig riktning. Tyvärr påträffades ingen härd inomhus men väl en ca 1x1 meter stor och 20 centimeter djup lagringsgrop fanns i husets sydöstra del. 1,4 meter utanför de takbärande stolparna i norr återfanns en rad små gropar vilka tolkas vara lämningar efter käppar från husväggen. På södra sidan påträffades mer enstaka käpphål. Även käpphål från gavelväggarna hittades.

§  Längd, ca 14 meter (med gavlar).

§  Bredd, ca 5 meter (med väggar)

Hus 2

Detta område sluttar åt nordost och marken utgjordes här av lera med stora inslag av morän. Även här noterades hur plogar bearbetat marken djupt. Här fanns också ett stenfyllt dräneringsdike samt stolp-/käpphål efter en gärdesgård. Denna huslämning bestod av två rader stolphål i nordostlig riktning. Den norra raden bestod av fyra stolphål medan vi endast påträffade tre stolphål i den södra raden.

Ingen härd som tolkats ha tillhört huset påträffades. Den härd som fanns i husets nordöstra del var genomgrävd av ett stolphål och härden tolkas därför som äldre än huset.

Inga spår efter vägg- eller gavelstolpar påträffades.

·       Längd, ca 6,5 meter (utan gavlar)

·       Bredd, ca 2,3 meter (utan väggar)

Vi antar att väggarna, liksom vid Hus 1, byggts cirka 1, 5 m från de takbärande stolparna och två meter ut i gavlarna. I så fall var huset omkring åtta långt och fem meter brett.

Hus 2.

Gårdar och gårdstun - rumslig organisation

I dagsläget tolkar vi att gårdarna varit samtida. De fem Kol 14-analyser från tidigare undersökning daterar aktiviteterna till 10 – 400 e Kr, alltså äldre järnåldern.

Avståndet mellan huslämningarna är omkring 40 meter. Härdarnas placering tyder på att gårdstunen var organiserade på liknande sätt, med härdar på ena sidan av huset medan den andra lämnats fri från dessa. Vid Hus 1 låg härdarna på södra sidan av huset medan vid Hus 2 fanns härdarna enbart på den nordöstra sidan. I härdarna har vi hittat sädeskorn och sannolikt har man rostat korn i dem. Om de båda gårdarna är samtida betyder detta att härdar och aktiviteterna kring dessa orienterade sig mot varandra. Sannolikt har små odlingar och betesmarker förlagts på andra sidan husen.

Längst i norr hittades ett tredje härdområde. Här fanns inga spår efter något hus som tyder på att det legat en gård här. De kommande analyserna kommer förhoppnings ges förslag till tolkningar av kopplingen mellan dessa härdar och de två gårdarna.

Avslutningsvis

Undersökningen pågick mellan den 23:e april och 7:e juni och är alltså nu avslutad. Resultatet från undersökningen har varit bra, trots att vi inte hittat ett enda fynd! Fornlämningen visar vardagslivet och man organiserade livet på bondgårdarna för 2000 år sedan. Vi ser att man levt i en gemenskap med grannar i närheten. Vi vet nu också att man levt nära sina döda som vakat i stensättningar på höjderna bredvid gårdarna. Förutom de goda arkeologiska resultaten har förmedlingsinsatsen varit omfattande och givande. Förhoppningsvis kommer platsen efter detta delvis ha fått en ny betydelse för Ölmstads-borna genom vår arkeologiska undersökning.

Provtagning i mosse.

Fältarbete.

Tom Carlsson och Marcus Asserstam

Föregående
Föregående

I skuggan av Anundshög – Arkeologidagen blev en fullträff

Nästa
Nästa

Ölmstad, Jönköpings kommun. Nyhetsbrev 5: Förmedling, dialog och ett rekonstruerat järnåldershus