I skuggan av Anundshög – Arkeologidagen blev en fullträff

Den 25e augusti var det återigen dags för arkeologidagen ute vid Anundshög och vilken succé det blev! Vädrets makter var på vår sida med strålande sol, vilket lockade totalt ca 1 200 besökare i alla åldrar – Ett besöksrekord!

KM har i flera års tid varit delaktiga i arkeologidagen vid Anundshög som vi arrangerar tillsammans med vår vänförening, KMs vänner samt Badelunda hembygdsförening med ekonomiskt stöd från Västerås stads Kulturnämnd. På senare år har evenemanget vuxit och i år kunde vi erbjuda ännu fler programpunkter än tidigare.

Runt området kunde besökarna följa med häst- och grönsaksbonden på en tur med häst & vagn eller gå en tipspromenad med kulturhistorisk inriktning. Badelunda hembygdsförening anordnade även tre guidade visningar runt området under dagen där samtliga blev mycket välbesökta.

 Utanför café Anund var det full aktivitet med arkeologiskola för barn, matlagning i kokgrop, historisk dräktprovning, förevisning och försäljning av historiskt hantverk såsom brickbandsvävning, nålbindning, växtfärgat ullgarn och träsnideri. Alla barn som ville fick också hjälpa Vikinga-Leffe att baka vikingabröd.

KM:s vänner och Historiebruket hade under dagen försäljning av arkeologiska rapporter och böcker där den som vill veta mer om arkeologi och historia kunde införskaffa intressant lektyr. För dem som var sugna på en pratstund fanns arkeologerna Ann Vinberg och Christian Gatti tillgängliga att svara på allsköns frågor vid ”fornfyndsrundan”, där besökare även kunde titta på riktiga arkeologiska fynd eller ställa frågor om egna föremål de hade med sig.  

För den hungrige höll caféet öppet hela dagen där det såldes både korv, fika och glass med en strykande åtgång. Även Aros Catering fanns på plats och sålde mumsiga hamburgare (vi vet att de var goda eftersom vi provade själva)!

Nere vid runstenen kunde barn och ungdomar pyssla tillsammans med KM:s kulturarvspedagoger och göra sina egna halsband och skriva med runor. Några barn valde också att måla vackra teckningar med vattenfärg.

Dagens stora dragplåster var kanske våra tokiga krigare – Vikingarna! Två gånger under dagen kunde besökare beskåda en lekfull stridsuppvisning i en av skeppssättningarna och samtidigt lära sig något nytt om äldre tiders stridstekniker. Efter uppvisningen kunde alla som ville ta kort tillsammans med vikingarna eller ställa frågor.

Under dagen hölls också två föredrag inne i besökscentrats hörsal. Först ut var John Kraft, journalist och författare som pratade om labyrinter inför en intresserad skara människor. Efter föredraget tog John med sig åhörarna på en promenad bort på Badelundaåsen för att besöka Tibblelabyrinten på plats. Därefter följde ett toppenbra föredrag av vår egen arkeolog Ann Vinberg som berättade om de arkeologiska undersökningarna vid två stora gravfält i Hjulsta, Stockholms län under 2015–2016.

Med hjälp av bra väder och strålande samarbete mellan organisationer och aktörer summerar vi årets arkeologidag som en riktigt fullträff, för visst känns det bra när så många människor ville komma och ta del av kulturarvet vid Anundshög tillsammans med oss!

Vi vill också rikta ett stort tack till alla aktörer och besökare, vi ses nästa år!

Camilla Ekblom

Vikingaslag i skeppssättningen. Foto: Camilla Ekblom, Stiftelsen Kulturmiljövård.

Petra från Historiebruket sålde guideböcker om Eriksgatan i Västmanland och Närke. Foto: Camilla Ekblom, Stiftelsen Kulturmiljövård.

Vikinga-Leffe bakade bröd och visade upp vikingatida föremål. Foto: Camilla Ekblom, Stiftelsen Kulturmiljövård.

Pinglan Karlsson visade hur man färgar garn med växter. Foto: Camilla Ekblom, Stiftelsen Kulturmiljövård.

Föregående
Föregående

Älvesta, Kumla. Nyhetsbrev 1. Vad gör vi Älvesta?

Nästa
Nästa

Ölmstad, Jönköpings kommun. Nyhetsbrev 6: Sammanfattning