Norvik. Nyhetsbrev 2: Skålgropar, malsten och reportage i Nynäshamnsposten
Undersökningarna i Norvik fortskrider i vackert väder.
Skålgropsförekomsten
Vid arkeologiska undersökningar är det inte ovanligt att det förr eller senare dyker upp något som man inte alls hade förväntat sig. I Norvik dök det upp flera skålgropar på berghällar och block vid den gropkeramiska boplatsen. Skålgropar förknippas i första hand med bronsålderns boplatser och odlingslandskap och här ligger de i direkt anslutning till en stor stenåldersboplats. Det finns inga större kända bronsåldersboplatser i närheten, inga rösen, fornborgar eller andra skålgropsförekomster i det direkta närområdet. Topografin klingar inte heller direkt bronsålder på Södertörn. En förklaring till skålgroparna skulle kunna vara att dessa är något äldre än vad vi tror och faktiskt hör ihop med boplatsen, en annan förklaring kan vara att det någonstans i någon av de närliggande dalgångarna finns en ännu icke upptäckt bronsåldersboplats. Flera tidigare upptäckta bronsåldersboplatser finns på Södertörn, och de ligger just i dalgångarna. Exempel på detta är t.ex. Åbrunna och Kalvsvik i Haninge kommun, samt de av Stiftelsen Kulturmiljövård tidigare undersökta områdena i Nödesta och Ribby i samma kommun, även om dessa snarare tillhör yngre bronsålder och äldre järnålder.
Malstenen
Ett annat intressant fynd är den malsten, eller underliggare, som hittades på boplatsen. Dessa malstenar är större och skålade stenar som har använts som underlag för malning av säd (t.ex. korn) tillsammans med en löpare (tänk principen mortel fast i makroformat). Mjölet har sedan använts i till exempel gröt eller i bröd. Den gropkeramiska kulturens människor har i första hand livnärt sig på jakt (t.ex. av säl) och av fiske, men detta är ett tecken på att även viss odling förekom.
Reportage i Nynäshamnsposten
Den 26 juni kom ett reportage om den arkeologiska undersökningen ut i lokaltidningen Nynäshamnsposten. Reportaget på webben är tyvärr låst i en betalvägg, men för er som har möjlighet att läsa tidningen online trots detta kan ni finna artikeln här: https://www.nynashamnsposten.se/skaffa-plus/uraldriga-pilspetsar-och-yxor-gravs-fram-i-norvik-blivande-hamnens-stenaldersfynd-ger-svar-pa-forntidens-gator
Visningar under sommar och höst
Under sommaren och hösten kommer vi också som tidigare nämnts att hålla ett flertal visningar på plats, se tidigare inlägg för datum och tider. Där finner ni också vägbeskrivning och andra detaljer. Den första visningen sker söndag den 22 juli klockan 13.00.
Om ni vill veta mer om Stockholms Hamn AB och byggplanerna för godshamnen i Norvik så hittar ni mer information på deras hemsida: https://www.stockholmshamnar.se/nynashamn/stockholm-norvik-hamn/
Trevlig sommar!
Andreas Forsgren, publikt ansvarig arkeolog
andreas.forsgren@kmmd.se
073-810 02 90
Britta Kihlstedt, projektledare
britta.kihlstedt@kmmd.se