Ölmstad, Jönköpings kommun. Nyhetsbrev 4: Hus och gård
Härdarna som undersökts visade sig vara placerade tillsammans i tre grupper och med stor medvetenhet. Nu vet vi att det finns två hus och gårdstun med respektive härdgrupper som tillhör gårdarna. Den tredje härdgruppen ligger mer avsides, lägre norrut och kopplingen till en gård är mer oklar.
Redan vid maskinschaktningens första dag noterades misstänkta stolphål inom ett begränsat område. Rensningen med handredskap, skärslevar, gotlandshackor och norgehackor avslöjade snart spåren av ett hus. Stolphål, takbärande stolphål! Två parallella rader med stenskodda stolphål i prydlig östvästlig utbredning. Avstånden mellan stolphålen i raderna är drygt 2,2 meter och mellan raderna är ca 2,5 meter. När marken utanför de takbärande stolphålen rensades påträffades också små stenskodda stolphål, väggstolparna, omkring 1,5 meter utanför de takbärande stolphålen. Eftersom även hålen väggstolparna vid husgavlarna fanns kvar kan vi beräkna husets längd till 15 meter.
Huset döptes till Hus 1 och är ett prydligt långhus. Efter Kol 14-dateringarna från förundersökningen är sannolikt huset från omkring 0 – 200 e Kr, äldre järnåldern. Tyvärr finns inga spår efter någon härd men troligen låg denna mitt i huset, mellan två takbärande stolp-par vars bredd är vidare än de övriga. Härden låg i köket, sannolikt mitt framför dörröppningen söderut.
En ca 1 x 1 meter stor grop påträffades mellan de takbärande stolparna och väggen i den sydvästra delen av huset. Gropen var bara 20 cm djup men tolkas ändå som en lagringsgrop, en liten jordkällare för förvaring av t ex mat. Analyser av gropfyllningen kan förhoppningsvis visa vad man använt gropen till.
Under äldre järnåldern hade stallning av gårdens mjölkdjur inletts. Orsakerna till detta är omdiskuterat. Möjligen berodde det på ett kallare klimat än tidigare. En annan förklaring är att kreaturen fick högre värde i samband med ökad produktion och uppvärdering av mjölkprodukter, mjölk, ost och mesost. Vissa djur skyddades därför inomhus – tillsammans med människorna medan de andra djuren hölls i andra mindre byggnader på gården. Om djur stallats inomhus i detta hus kan möjligen kommande makrofossilanalyser i stolphålen svara på. Sädeskorn bör visa människornas avdelning medan fynd av ogräsfrön indikerar hö och foder.
Inom en mindre yta söder om Hus 1 låg ett femtontal härdar och en liten nedgrävd ugn. Norrut fanns enstaka moderna störhål från gärdesgårdar men inga spår efter forntida aktiviteter. Därför tolkas järnåldersgården ha haft en ”framsida” för människornas verksamheter och en ”baksida” där djuren hölls och/eller för små trädgårdsodlingar.
Ett femtiotal meter söder om gården upptäcktes ett andra hus, Hus 2. Huset ligger i en västsluttning och består av parallella takbärande stolp-par i närmast öst-västlig orientering. Vi har funnit spår av fyra stolphål i söder raden och tre stolpar i den norra. Längden är omkring 10 meter, men kan ha varit längre. Hus 2 är ganska dåligt bevarat och tyvärr har vi inte hittat några spår av varken härden eller väggstolpar.
Norr och nordöst om Hus 2 finns ett tiotal härdar, utspridda på det vi tolkar vara gårdstunet. På husets södra och västra sida finns inga lämningar alls. Det är tillsynes samma indelning av aktiviteter inom bestämda områden. Vill man fortsätta denna tolkning, kan man se härdarna till de båda husen de vänder sig mot varandra och på så sätt omgärdar ett större gemensamt område. Utåt fanns åkrarna och betena.
Tom Carlsson och Marcus Asserstam