Ölmstad, Jönköping. Nyhetsbrev 3: Utgrävning pågår

Våren har återvänt till Ölmstadalen. Förra veckans snö/hagel/regn och hårda vindar har bytts till sol och värme. Den kladdiga lermarken har också förändrats – till hård lera. Men: ”med en bra fyllhammare slår man världen med häpnad.”

Till veckans händelse är besök och uppföljning av Länsstyrelsen i Jönköping. Visning och diskussion: vad är som planerat? Vad är förändrat? Den största avvikelsen från undersökningsplanen är antalet färre anläggningar än vad som tidsberäknats för. Vi har fått tänka om i undersöknings- och analysstrategi. Eftersom föremåls- och benfynd saknas helt ökar vi insatserna på att göra fler analyser på veden i härdar och makrofossiler i härdar och stolphål. Det är till stor del positivt och vi kommer att få en mycket bra bild av fornlämningens kronologi och karaktär. Detta, i sin tur kan vi arbeta vidare med i kommande bearbetningar.

Ett av härdarna.

Utgrävningen fokuserar under veckan på att gräva ut härdarna i tre åtskilda områden. Det kan tyvärr konstateras att plogarna genom århundrandena gått genom härdarna - runda och fina på ytan men vanligtvis bara 10–15 cm djupa. Vi arbetar sedvanligt med utgrävning, dokumentation och insamling av jordprover för kommande analyser. Om inte förr märks nu att digitaliseringen av den arkeologiska dokumentationen slagit fullt ut. Gps-en mäter in med stor precision, i ”plattan” dokumenteras allt som tidigare skrevs på pappersblanketter, fotografering sker med samma ”platta” eller med mobiltelefonen. Över huvudena på oss har drönaren tagit översiktsbilder – borta är fototornen eller väntan på ett flygplan. Allt överförs till en dator i slutet av dagen. Ordning och reda.

Inmätning med GPS.

Drönare i luften.

För att skaffa oss en tidig överblick av innehållet i härdarna har Jennie Andersson, vår arkeobotaniker, påbörjat flottering. Arbetet görs intill den närliggande ”bilmeken” som varit vänliga att låta oss koppla på vattenslangar. Även för detta arbete är vårvärmen välkommen. Jordproverna blöts ordentligt och det blir blött, väldigt blött.

Flottering av arkeobotaniskt material.

Onsdagen den 15 maj genomfördes den första visningen. Tillsammans med 10 tappra besökare pratade projektledaren maskinavbaning- dokumentation, analyser m m och inte minst om äldre järnåldern. Hus, boendet i långhus, familjestruktur, ekonomi, mat, döden, döden, döden och gravar i de närliggande stensättningarna. Kontakter med grannar, Östgötarna och det avlägsna romarriket.

Utgrävningen uppmärksammad i Jönköpings-posten.

Tom Carlsson och Marcus Asserstam

 

Föregående
Föregående

Ölmstad, Jönköpings kommun. Nyhetsbrev 4: Hus och gård

Nästa
Nästa

Ölmstad, Jököpings kommun. Nyhetsbrev 2: Schaktningen avslutad