Kanaljorden, Motala. Vecka 43: Sista rycket på Kanaljorden.

Nu har undersökningarna här på Kanaljorden gått in i den sista och avslutande fasen. Under de återstående två veckorna kommer vi att avsluta undersökningarna av de intressanta stenålderslämningarna och det slutgiltiga arbetet kräver att vi lägger all vår tid och kraft på att bli klara här. Därmed blir det detta det sista veckobrevet som kommer att publiceras från undersökningarna 2013.

Sammanfattningsvis har årets utgrävningar givit oss en insikt i hur lämningarna relaterar till de redan undersökta ytorna från tidigare år. Vi har framförallt fått en bättre bild av hur lämningarna från de två äldsta tidsperioderna ser ut här. Den äldsta av dessa två tidsperioder sammanfaller med den senaste istidens slut - lämningarna är således 11 000 år gamla! Den andra tidsperioden är samtida med Vätterns transgression (översvämning) för c:a 10 000-9 000 år sedan. Fynden bidrar till förståelsen hur dåtidens människor har nyttjat det nyligen framsmälta och föränderliga landskapet här i Norden vilket utgör en viktig del i stenåldersforskningen från den här tidsperioden.

På bilden ser vi hur Nathalie håller ett stort och fint spån i flinta som hittats i jordlager som är samtida med Vätterns transgression. Foto: Sandra Lundholm.

Förutom de allra äldsta fynden här på Kanaljorden har vi fortsatt med undersökningarna av de västra delarna av den stenpackning som hittades här 2010. Stenpackningen och fynden på, i och runtomkring densamma är c:a 8 000 år gamla. Under de tidigare undersökningarna har bevarandeförhållandena för organiskt material visat sig vara oerhört bra just här trots att fynden är så pass gamla. Tidigare fynd som har gjorts här består bl. a av fina verktyg i ben och horn, snidade träföremål, deponerade hallon och tickor samt utvalda ben från såväl människor som djur. I det mänskliga benmaterialet utmärker sig ett antal människokranium som har deponerats här var två av kranierna har varit uppträdda på trästavar. Fynden av trästavarna och kranierna är mycket unika och saknar motsvarighet i Europeisk stenålder!

Årets undersökningar av stenpackningen har också alstrat en del fynd av organiskt material. Arkeologerna har hittills återfunnit ett föremål tillverkat i björknäver, en trästav av liknande storlek som hittats under tidigare undersökningar, två ben samt ett kärl tillverkat av någon typ av organiskt material. Kärlet har plockats upp i ett så kallat preparat. Detta innebär att hela föremålet tillvaratas tillsammans med vidhäftande jord för att skydda föremålet så mycket som möjligt. Föremålet rensas sedan fram mycket försiktigt inomhus.

Årets undersökningar av stenpackningen ger oss en bättre förståelse för stenpackningen totala storlek och konstruktion samtidigt som det nya utökade fyndmaterialet från området ger oss ytterligare en inblick i hur aktiviteterna kring stenpackningen har sett ut.

Bilden ovan visar de mörkare konturerna av kärlets mynning sett direkt ovanifrån. Bilden nedan visar Ebba Philips från Studio Västsvensk konservering som har plockat upp hela kärlet i preparat för att rensa fram det inomhus. Foto: Fredrik Hallgren.  

Vi på Kanaljorden vill tacka alla som har följt våra veckobrev på vår hemsida och vid våra informationsstationer runt omkring undersökningsområdet. Vi hoppas att ni har fått en bättre förståelse för den här oerhört intressanta och spännande platsen som bidrar så pass mycket till den rådande stenåldersforskningen!

Föregående
Föregående

Förundersökning på ett järnåldersgravfält i Hjulsta, Stockholm

Nästa
Nästa

Kanaljorden, Motala. Vecka 42: Regn, rusk och febrilt arbete.