Taffsnäs. Nyhetsbrev 1: Slutundersökning av gravar i Södermanland

Äntligen är fältsäsongen igång på riktigt för KMs arkeologer. Sedan i måndags arbetar vi med en slutundersökning av ett mindre gravfält i Taffsnäs, norr om Gnesta i Södermanlands län.

 Undersökningen görs med anledning av den nya avloppsledningen Laxnelänken som ska löpa mellan Laxne och Gnesta. Fornlämningsområdet som berörs i samband med den nya ledningsdragningen är begränsat, men inom undersökningsområdet finns ett antal stensättningar av varierande storlek och form som nu ska undersökas. Precis intill gravarna finns också ett tjockare brandlager rikt på skärvsten, vilket vi tolkat som en möjlig bålplats. Utöver gravarna och det tjocka brandlagret finns också ett fåtal anläggningar i form av härdar och stolphål.

Undersökningsytan med brandlagret synligt. Foto från sydväst av Camilla Ekblom

KM förundersökte fornlämningen under hösten 2017. Vid höstens undersökning framkom endast ett mindre fyndmaterial i form av brända ben, varav ett av benen kunde typbestämmas till mänskligt skalltak från en yngre person. En härd inom brandlagret (den möjliga bålplatsen) daterades efter förundersökningen till vikingatid. Slutundersökningens målsättningar är nu bland annat att undersöka om gravarna och brandlagret är samtida, och om det således kan anses som att lagret fungerat som bålplats.

Eftersom undersökningsytan stått öppen sedan i höstas har vi hittills endast rensat och rengjort ytan, fotograferat och dokumenterat. Då vi väl börjar undersöka gravarna är vår förhoppning att påträffa ytterligare benmaterial för att kunna fastställa ålder och kön på de begravda individerna. Om gravgåvor har deponerats i gravarna är vår målsättning också att kunna säga något om individernas sociala tillhörighet.

Undersökningen beräknas pågå i cirka två veckor till. Fortsättning följer!

Projektledare Christian Gatti rensar fram en rundad, flack stensättning. Foto av Camilla Ekblom.

En mer rektangulär stensättning. Foto av Camilla Ekblom

Föregående
Föregående

Taffsnäs. Nyhetsbrev 2: Nya stensättningar och brända ben vid gravfältet utanför Gnesta

Nästa
Nästa

Spännande analysresultat från Hjulsta, del 2