Älvesta, Kumla. Nyhetsbrev 2. De första fynden från Södra bytomten.

Skärvor av dekorerat porslin.

Den arkeologiska slutundersökningen vid Älvesta bytomt fortskrider enligt planen och den Södra bytomten är till största del färdigundersökt. En husgrund bestående av stensyllar har dokumenterats och nu schaktats bort. Hittills skvallrar rensfynden om att denna husgrund är från 1900- eller 1800-tal. Det mesta av dessa fynd utgörs av en del porslinsskärvor och järnbeslag.

Utsikt över södra bytomten.

Vid Södra bytomten har vi påträffat flertalet sotiga gropliknande anläggningar. Det flesta har undersökts, men groparnas funktion är ännu inte fastställd. Vidare analys och sammanställning av anläggningarna inom området kan förhoppningsvis ge en bättre förståelse av aktiviteten på den södra bytomten.

Slagg.

I förundersökningen pekades en anläggning på södra bytomten ut som en potentiell smedja utifrån ett sotigt lager, enstaka metallföremål samt smidesslagg. Dock låter vi vår tolkning än så länge förbli osagd, eftersom vi inte har hittat mer än endast en klump av slagg – inget ytterligare som kan stärka bilden av att en smedja som har varit förlagd här.

Däremot har vi påträffat en brunn, som efter användning fyllts igen med röjningssten.
Som Ni kan se på bilden utgör de innersta stenarna en halvcirkelformad kant. En eventuell provtagning av kol eller trä kan säga hur gammal brunnen är.

Brunnen på södra bytomten.

Den 9:e september medverkade Frida Albinsson, förmedlingsansvarig i Älvesta i direktsänd lokalradio.  Via denna länk kan Ni höra inslaget:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1355708

1:a inslaget: 2:07:53 (cirka)

2:a inslaget: 2:14:06 (cirka)

 

Kommande visningar och föredrag:

·       Lördag 21 september, kl 13.00

·       Onsdagen 25 september kl.17.30, föredrag på Kumla bibliotek

Hitta hit:

Enklast är att ta sig till Borgs motor AB vid Hällabrottet i Kumla. Vi finns bakom byggnaden till vänster några hundra meter in på vägen som leder förbi Borgs Motor AB till Hjortsberga.

Varmt välkomna!

Frida Albinsson

Föregående
Föregående

Älvesta, Kumla. Nyhetsbrev 3: Vad ligger mellan husgrunderna på Norra bytomten?

Nästa
Nästa

Älvesta, Kumla. Nyhetsbrev 1. Vad gör vi Älvesta?