Bronsålder och järnålder vid Tråbrunna utanför Norrköping

Nyligen (vecka 20, 2020) drog våra arkeologiska undersökningar i Tråbrunna strax utanför Norrköping igång. Bland annat slutundersöker vi boplatslämningar från främst bronsåldern och äldre järnåldern, vilka i dagsläget befinner sig ute i åkermark. Det kan också dyka upp lämningar av verksamhet under stenåldern på ytan, det vill säga ännu äldre lämningar än de brons- och järnålderslämningar som dominerar fornlämningsområdet. Just platskontinuitet är undersökningens övergripande tema, något som är synnerligen aktuellt för området.

Boplatslämningarna upptäcktes vid en utredning genomförd av UV Öst år 2008 och förundersöktes sedan av Arkeologikonsult under 2012. Vi kommer också att genomföra en förundersökning direkt nordöst om slutundersökningsområdet, på en markplätt där det nyligen stod ett litet snårigt skogsområde.

Det aktuella undersökningsområdet ligger i nordvästra utkanten av Norrköping, här inringat.

Under det drygt 0,3 meter tjocka ploglagret finner vi hundratals anläggningar i form av stolphål, härdar och kulturlager från bronsåldern och äldre järnåldern. Ett par keramikskärvor har också dykt upp. Fynd som kan förväntas dyka upp är löpare (malstenar), knackstenar, djurben (matrester) och kanske några järnföremål, men det återstår naturligtvis att se.

Blott ett par pilskott åt sydöst finns den stora och inom arkeologiska kretsar välkända boplatsen vid Pryssgården. När E4:an anlades i början av 1990-talet så undersökte arkeologer rester av uppemot 100 hus i området, vilka kunde dateras till just bronsålder och äldre järnålder. Den aktuella boplatsen i Tråbrunna är åtminstone delvis samtida med Pryssgårdens boplats. Söder om undersökningsområdet, ner mot Motala ström, ligger omfattande hällristningsområden som också delvis är samtida med boplatserna i Tråbrunna och Pryssgården. Trakten runt Norrköping har tillsammans med Linköpingsområdet och Tåkernområdet varit tre centralområden i Östergötland under bronsåldern.

Kartan visar gården Lilla Tråbrunna år 1759. Den svarta cirkeln visar slutundersökningsområdet och den röda cirkeln visar förundersökningsområdet (områdena inringade endast ungefärligt).

Båda boplatserna ligger, liksom flera stenåldersboplatser, gravfält från järnåldern samt historiska bytomter, längs Norrköpingsåsen som löper i sydöstlig-nordvästlig riktning. Åsen och dess närområde utgör ett av Östergötlands mest fornlämningstäta områden, liksom även området runt Motala ström. Området vi undersöker tillhörde på 1700-talet gården Lilla Tråbrunna, och inom förundersökningsområdet kommer det sannolikt att dyka upp lämningar från denna gårdstomt.

Schaktningen går kvickt i åkermarken. Vi började också redan den första veckan att gräva stolphål och andra anläggningar. Foto: Andreas Forsgren.

Ni kan också följa undersökningarna på StoryMaps (”Kartberättelser”), där vår projektledare Marcus kommer att fylla på med information när det dyker upp något intressant:

https://storymaps.arcgis.com/stories/d2384da0bea94813b7aba71d81691c9d

StoryMaps är ett verktyg utvecklat av ArcGis, men för att beskriva Story Maps kan det vara lämpligt att använda deras egna ord:

”En plats i din berättelse ökar förståelsen

Presentera information och berätta historier på ett sätt som fångar intresset hos mottagaren. Med ArcGIS StoryMaps kan du bädda in kartor som ger översikt och förstärker budskapet. Det användarvänliga gränssnittet i StoryMaps erbjuder flera sätt att låta inte bara kartor utan även bilder, film och annan media berika din berättelse. Inbyggda möjligheter för läsaren att integrera med presentationen hjälper till att ytterligare fördjupa förståelsen.”

På markytan syns mängder av fyndpinnar vilka markerar de anläggningar och fynd som dyker upp. Ni kan också se spåren av den hagelstorm som drog över oss under dag tre! Foto: Andreas Forsgren.

Följ oss också på Facebook, ni hittar oss även där under ”Stiftelsen Kulturmiljövård”.

Andreas Forsgren
Arkeolog och kulturarvspedagog
E-post: andreas.forsgren@kmmd.se
Telefon: 073-810 02 90

Föregående
Föregående

St Olofsskolan i Norrköping

Nästa
Nästa

Undersökningarna på kajen vid Inre hamnen är avslutade