Spännande och vackra fynd i Hjulsta (vecka 40)

I gravarna på det stora gravfältet har det börjat dyka upp lite fynd av typer som är relativt vanliga att finna i gravar från den yngre järnåldern. Förutom brända ben, keramik och kamfragment har vi nu också börjat träffa på glaspärlor. Pärlor av glas och glasfluss är ett ganska vanligt fynd i gravar från den yngre järnåldern (ca 550-1050 e.Kr.)

I en av gravarna dök det upp över 150 pärlor! Under den yngre järnålder bars pärlorna oftast inte som idag i ett halsband, utan de träddes upp på snören som sattes fast mellan två spännen fastsatta på klänningens axlar. Inhemsk pärltillverkning finns på platser som Birka och Sigtuna, men många pärlor är ofta importerade långt bortifrån. En av pärlorna i graven var av så kallad millefiorityp (millefiori = tusen blommor), en mångfärgad pärla. En preliminär bedömning placerar denna typ av pärla i 800-talets första hälft, tillverkad i östra Medelhavsområdet. 

Av arabiska källor från vikingatiden vet vi att nordborna uppskattade pärlor.  Under 900-talet träffade den arabiska köpmannen och diplomaten Ibn Fadlan på nordbor i österled längs de ryska floderna. Om dem berättar han bland annat att: "De mest värdefulla smycken hos dem är gröna pärlor av samma slags keramik, som de har på skeppen. För dem betalar de mycket, de ger en dirham (en typ av arabiskt silvermynt) för en enda pärla. Av dem gör de halsband åt sina kvinnor."

Glaspärlor från en av gravarna på det stora gravfältet. Foto: Mattias Frisk.

Närbild på en av pärlorna, möjligen från 800-talet. Foto: Mattias Frisk.

En liten spets i flinta funnen på det lilla gravfältet. Foto: Oskar Spjuth.

Ibland hittar vi också spår av ännu äldre tider än det vi letar efter. Vi har på det lilla gravfältet hittat en liten spets av flinta (troligen en harpunspets) som med största sannolikhet inte har med järnåldersgravarna att göra. Förmodligen är den från övergången mellan stenålder och bronsålder (ca 2000-1500 f.Kr.). Även på det stora gravfältet har det under järnåldersgravarna på krönet kommit fram stolphål och keramik från bronsåldern, som antyder att det stod ett hus på platsen omkring 1000 år innan gravarna började anläggas. Återanvändning av platser är något som vi ofta träffar på under arkeologiska utgrävningar.

Missa inte våra guidade visningar av gravfältet. De hålls på såväl vardagar som helger, dagtid som kvällstid.

Nästa visning hålls på tisdag 18/10 kl. 13.00. Välkomna!

/Andreas Forsgren, publikt ansvarig arkeolog

andreas.forsgren@kmmd.se

Föregående
Föregående

Brända och obrända ben i Hjulstas gravar

Nästa
Nästa

Spännande former och vackra kantkedjor (vecka 39)